2011. július 25., hétfő

Bőröm alá mélyen szúrd a tűt...

Annak, hogy nem írtam egy ideig rengeteg oka volt. A címnek kettős értelme van, valami visszavonhatatlanul megváltozhat egy "tetoválástól". Nos ez az az téma amit itt most nem fejtenék ki részletesen, de az a lényeg hogy a múltkori bejegyzésem óta történt ilyen dolog is. Néhányan tudják, hogy ez mit takar. Teljesen privát magánügy az a lényeg. Mindenesetre benne van a viszonylag hosszabb hallgatásomban, volt egy rövid idő amíg magamba fordultam emiatt. Nem volt ez rossz, inkább csak egy csendes elgondolkodás volt pár napig. Valami véget ért véglegesen. Mint amikor az ember átlép egy határt és rájön, hogy ez is ő csak eddig nem merte megtenni. Olyan messzinek tűnt az ami a túloldalon lévő dolog mivel kokettál egy ideje. De ennél megfoghatóbb részletekbe itt és most nem mennék bele.  De inkább idézzük fel Pósalaky Úr szavait és ugorgyunk.



Valóságban is belém szúrtak pénteken egy tűt. Életemben első ízben véradáson voltam. Szégyen nem szégyen, nem tudom, de még soha nem voltam, mindig megnyugtató a tudatban voltam, hogy rothadó, széthulló magyar egészségügyünk utolsó általam masszívnak vélt védőbástyája, a vérellátás még stabilan áll. Így véltem eddig a hétig, mert amikor nagyjából félévente felröppen a szokásos körlevél, miszerint hihetetlen vérellátási zavar van kicsiny hazánkban és mindenki menjen vért adni, azonnal cáfolják odafentről a vérszakik. Van elég készlet, eleget adakoznak azok az önkéntesek akik időközönként eljárnak emberbaráti szeretetből, vagy sörért csokiért mifenéért.

Meg kell jegyeznem, ez a körlevél még ha ugyan terhet is ró egy intézményre a sok lelkes ember miatt akik megrohannék a véradó helyeket, az értelmesebbek közé tartozik, talán van valamiféle haszna. Szemben a kupakgyűjtéssel és hasonló baromságokkal, miszerint  figyelik a levelezést és ha továbbküldöd pénzt kapsz, vagy utalnak át valami "fontos" célra. Igen a levelezést sok helyen figyelik...csak nem az ENSZ és nem Bill, hanem az FBI CIA illetve különböző nemzetiségű társaik.

Térjünk vissza a pénteki véradásra, ami nagyjából 2,5-3 órát vett igénybe. Rögtön kisebb adminisztráció, személyi adatok, valamint egy kérdőív kitöltése, semmi probléma ezt tudja az ember hogy így megy, azt már nem, hogy minderre fél órát kell várni, négyen vannak az ember előtt, őket ugyan lezavarják 10 perc alatt...de bő negyed óráig őket sem szólítják, ők is csak várnak a semmire, pontosabban arra, hogy az illetékesnek legyen kedve nekiállni a feladatának. A nővérke csak ül, ül ül...biztos ezért is megfizetik, de azért mégiscsak.
Újabb 20-25 perc várakozás mire bejutunk a következő öt perces vizsgálatra. Megbökik az ember ujját és egy csepp vérből pár dolgot megállítottnak, tényleg öt perc az egész.
Majd újabb fél óra várakozás mire megmérik mindenki vérnyomását és elkezdődik maga a művelet amiért jöttünk. Onnantól hogy az ember felfekszik a kettő darab(!?!) véradó hely egyikére 15 perc alatt végzünk is. 4,5 deci vér levétele utána pár perc pihenés. Megy ez...csak jusson el idáig az ember. Csak akkor problémás, ha sokan vannak az ember előtt, mert egyszerre csak két embertől vesznek vért. Lehet ezért "jó" az ország vérellátása papíron mert sokan nem akarnak dolgozni feszített tempóban. Mi lenne ha lelkes véradók árasztanák el a kórházakat. Nem lehetne pasziánszozni.
De túléltem, kipihentem utána magam még aznap. Fura érzés ennyi vérveszteség. Nem szédültem vagy bármi komoly probléma sem merült fel, egyszerűen csak rettenetesen fáradt voltam egész nap.

Lényegre térve, hogy miért csak véltem, hogy a vérellátás jó hazánkban, és egyáltalán miért mentem el vért adni...Az elsőre a válasz naivan, hogy elhittem. Mégiscsak orvosok mondják, nem politikusok. Szép, hogy ott az országzászló, meg ilyesmi, de egy politikus a pártjára esküdik fel, gondoltam, hogy orvosok talán valami fontosabbra. A miértre pedig egyszerű a válasz, mert megkértek. Fura volt hallani az okot. Egy nagyon jó ismerősünk kért erre a szívességre, mert egyik rokonát rákkal műtenék, és kerek perec megmondták, neki, hogy akkor tudnak belevágni a műtétbe, ha annyi egység vért hoz, amennyi kell a beavatkozáshoz. Ez jelen esetben hat egység, azaz hat véradó. Vércsoport mindegy, csak mennyiségben hozzon és a kedves rokon már kapja is a műtéthez a neki megfelelő vért.
Elhiszem hogy nem hülye körlevelekkel, bombáznák az embereket, hanem normális csatornákon tv-ben, rádióban szólnának az elégtelen vérellátásról, de akkor miért nem? Miért kell az embernek azt hinnie, hogy ez az egy dolog még üzemképes a rogyadozó egészségügyünkben? Amikor pedig valakinek ilyen problémája lesz, amikor még egy kisebb korai stádiumban felismert kevésbé veszélyes ráktól is fél az ember, akkor megkérik,  hogy kegyeskedjen már vért szerezni...teljesen érthetetlen és felhárító. 10-15 éven belül lehet a szikét, kötszert is a páciensnek kell majd szállítani és odabent csak a "szakértelmet" fogják adni. Gratulálok.

Nincsenek megjegyzések: